2 Aralık 2023 Cumartesi

TEKNOLOJİNİN SİNSİ YÖNÜ: MODERN KÖLELİK



Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda, teknolojinin bize getirilerinin yanında bizden neler götürebileceğini ele aldım. "Niyet ve nazar mahiyet-i eşyayı tağyir eder" sırrınca biliriz ki bir eşyanın faydalı veya zararlı oluşu, onu kullananın niyetine ve bakış açısına bakar. Örneğin ateş faydalı bir buluştur ancak faydasının yanında zararlı yönlerini de es geçmemek gerektir. Bu noktada ise onu kullanan kişinin amacı yani yemek pişirmek için mi yoksa yangın çıkarmak için mi kullanma niyeti ve nazarı ciddi önem taşır.

Hızla tükenen ömür sermayesi içerisinde, elde edebileceğimiz gerçek kazanç arkamızda bırakabildiğimiz güzel işler ve güzel insanlardır. En tehlikeli insan, kaybedecek hiçbir şeyi kalmayandır. Öyle ki bir noktadan sonra artık başkalarının kaybetmesini kendine hedef edinir. Konumuzla alakasına gelince, teknoloji insan yaşamında çığır açan, kısa zamanda çok yol almaya vesile olan bir nimettir. Ancak yanlış kişilerin eline geçtiğinde ise kısa zamanda daha çok tahribata sebep olabilecek bir afet aracıdır. Bu yüzden teknolojinin gelişimine paralel olarak insanın ahlaki yönünün gelişimi de çok önemlidir. Özellikle son dönemde karşılaştığımız acı manzara şu ki, iş ve kariyer hayatımıza ayırdığımız vakti çocuklarımıza ve çevremize ayırmayı sıkıcı olarak görmeye başladık. Bunu aşmak için de bulduğumuz çözüm ya çocuklarımızın eline telefon, tablet verip onları kendimizden uzak tutmak ve kendimize dinlenme vakti ayırmak ya da çevremizle bir araya geldiğimiz de sohbetten ziyade sanal alemde takılmak. İşte burada farkında olmadan teknolojinin bizi sinsice ele geçirdiğini, köleleştirdiğini kabul etmek zorundayız.

Saatlerce telefon/tabletin başında vakit geçiren bir çocuk, büyüdüğünde anne babasını değil, o cihazlardaki uygulamalardan empoze edilen fikriyatı ve zikriyatı hayatına yerleştirmiş olur. Ve sâir süreçte, çocuğum sözümü dinlemiyor sitemi aslında kendi suçumuzu başkasına yüklemenin ta kendisidir.

Her genç özeldir! Bu yüzden doğumundan itibaren her daim ilgilenmek ve bu ilgi ile kişisel gelişimini kontrollü şekilde yönetmek gerekir. Aksi takdirde teknolojinin sanal dünyasına bırakılan bir çocuk, modern kölelik sisteminin bir parçası olacak ve tasvip etmediğimiz şekilde yaşam sürmeye devam edecektir. İşine gelen çevreler de adına sınırsız özgürlük diyecek, kan bağı olan evlatlarımızı bir yabancıymış gibi bize karşı kullanmayı ihmal etmeyeceklerdir.

"Hiçbir baba evladına güzel ahlaktan daha üstün bir miras bırakamaz"(Hadisi Şerif). O halde dünyasını imar ettiğimiz kişilerin ahlakî ve manevî dünyalarından da mesul olduğumuzu unutmayalım. Allah bizleri sadece sözle değil yaşantısıyla da örnek olabilen insanlardan eylesin.

Selam ve dua ile..

Burak TAŞ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TEKNOLOJİNİN SİNSİ YÖNÜ: MODERN KÖLELİK

Merhaba arkadaşlar, Bu yazımda, teknolojinin bize getirilerinin yanında bizden neler götürebileceğini ele aldım. " Niyet ve nazar mahiy...